FÅREMÆLK

OG HVORFOR DET ER SÅÅÅÅ GODT!

Grundlaget for ALLE er en afbalanceret og varieret kost.

Alle, og især , mejeriprodukter har en høj ernæringsfysiologisk værdi - mælk er, ud over honning, den eneste fødevare af animalsk oprindelse, som naturen i sig selv producerer som fødevare. Mælkens funktion er at forsyne den nyfødte med næringsstoffer og energi og at overføre immunologisk vigtige stoffer.

HVAD ER DET SÆRLIGE VED FÅREMÆLK?

RESPEKTEN FOR DYRENE ER EN AF GRUNDENE TIL, AT DET ER SÅ VIGTIGT AT FÅ DET BEDSTE UD AF MÆLKEN.


Sammenlignet med ko- og gedemælk har fåremælk det laveste vandindhold, men et højere fedt- (~6.8 %) og proteinindhold (~5.5 %)Fedtsammensætningen adskiller sig dog fra komælk: Mens kolesterolindholdet er nogenlunde sammenligneligt, er indholdet af umættet linolsyre højere end i komælk. Fåremælk indeholder flere vitaminer end komælk, bortset fra folinsyre. 250 ml fåremælk kan dække det meste af det daglige behov for riboflavin, niacin og vitamin B12. Desuden udbredes fåremælk på grund af sit høje indhold af orotinsyre.


Fåremælken siges at forbedre hjertefunktionen, indlæring og hukommelse i kombination med magnesium, og at sænke urinsyre- og kolesterolniveauet.

Det siges også at have levercelleregulerende effekter.

KUN HØ KOMMER PÅ VORES FÅRS' VINTERBORD!


FRA FEBRUAR TIL APRIL PRODUCERER VI OSTE AF HØMÆLK

Hømælk betyder at vores dyr kun får hø som grovfoder om vinteren - og ikke ensilage (eller wrap)!

Resten af året finder fårene selv deres foder på vores artsrige græsarealer.

Og hvorfor det?


Hømælk er ideel til osteproduktion på grund af sin høje kvalitet. Osteproducenter har altid sværget til den rene smag af hømælk. Hømælkens førsteklasses kvalitet betyder, at der ikke er brug for tilsætningsstoffer eller konserveringsmidler, når man laver ost. Derudover er uønskede mikroorganismer som chlostridier ikke et problem når man bruger hø-mælk. Derfor er det den afgørende ingrediens i vores råmælksoste.


HØPRODUKTION OG PERMANENTE GRÆSAREALER BESKYTTER KLIMAET OG BEVARER JORDEN

Permanente græsarealer af høj kvalitet er generelt meget artsrige. Bæredygtigt brug af vores arealer resulterer i et højt indhold af organisk materiale i jorden, som igen binder en masse kulstof og sikrer høj jordfrugtbarhed - og dermed en bred vifte af græsser og urter.


HØMÆLK FREMMER BIODIVERSITETEN

Bevarelse af biodiversiteten af forskellige eng- og græsarter samt vigtige levesteder for dyr er en vigtig del af vores landbrug. Derfor satser vi på en mosaiklignende forvaltning: Ikke alle områder slås eller græsses på én gang, men (rumligt) forskudt.


HØMÆLK = DYREVÆLFÆRD

Vores dyr er ikke højtydende maskiner, men vores daglige fornøjelse. Det er derfor, at dyrevelfærden er absolut altafgørende. Som drøvtyggere er får afhængige af en afbalanceret og fiberrig kost med en optimal næringsstofsammensætning. Fodring med artsrigt hø stimulerer drøvtygningsaktiviteten og resulterer i et tilsvarende højere foderindtag. Hø indeholder ingen gæringssyrer, der nedsætter appetitten. For hvert ekstra kilo hø, der spises, kan der spares ca. 0.75 kg kraftfoder. Ud over at spare på kraftfoderet har hø en højere proteinstabilitet end græs eller ensilage, hvilket betyder, at mere protein når tyndtarmen uden omveje og er tilgængeligt for dyret, som igen reducerer den metaboliske stress.


HØ ER WELLNESS FOR DYRENE

Og kun raske dyr som trives, kan give god mælk!



Hvorfor

RÅMÆLK


Vi elsker mælk.

Vi elsker "gårdens" egne mikroorganismer i mælken.

Og vi elsker alle de vigtige næringsstoffer mælken indeholder.


Mikroorganismerne i vores mælk afspejler terroiret i vores miljø og biodiversiteten på græsgangene. De er en naturlig bestanddel i mælken fra vores dyr. Hvis vi varmebehandler, dør disse organismer. Det undgår vi, hvor det er muligt.

Derfor bærer vores oste præg af vores landskab gennem alle årstider - og du kan smage det!


Derudover smager Råmælksprodukter godt og er sunde. Rå mælk indeholder mindst 100 ingredienser, som mennesker har brug for for at leve. Mineraler som kalcium, proteiner, fedtstoffer, vigtige fedtsyrer som Omega3, vitaminer og frem for alt livsvigtige enzymer.

unsplash